2011. október 3., hétfő

Operák és balettek ihlette sminkek 3. rész - Csajkovszkij : Hattyúk tava

Sziasztok!

E sorozatom újabb részéhez érkezett, ahol ma egy igen híres balett inspirált. Ez a balett pedig nem más, mint a Hattyúk tava. Oly sok műfajban (balett, film, mese) feldolgozták már ezt a romantikus-tragikus történetet, de álljon itt részletesebben is:

"Siegfried herceg, akinek menyasszonyt kell választania születésnapi bálján, ám képtelen szerelemből kihirdetni jövendőbelijét, elkeseredésében az erdőbe menekül. Ott épp célba vesz egy hattyúcsapatot, amikor megjelenik egy inkább nőre, mint madárra emlékeztető, csodás alak.

Az egyetlen pillantástól szerelmessé váló Siegfried megtudja, hogy Odette-et egy gonosz varázsló, Rothbart átka sújtja, és csupán éjszaka veheti fel eredeti alakját, nappal viszont hattyú képében kénytelen járnia a világot.Siegfried rögtön végezne Rothbarttal, de Odette mérsékletre inti, hiszen ha a varázsló meghal, mielőtt a varázsige ereje megtörik, a lány örökre hattyú marad.

Siegfried tehát visszatér a palotába, ahol menyasszonyjelöltek sora várja őt, köztük Odile, Rothbart leánya, akit a varázsló Odette-hez tökéletesen hasonlóvá változtatott, mindössze ruhája színe más - fehér helyett fekete.A megtévesztett herceg így őt választja leendő hitveséül, de döntését azonnal megbánja, amikor a távolban megjelenik az igazi Odette.Siegfried a tóhoz siet, hogy Odette bocsánatáért esedezzen, de Rothbarttal kell megküzdenie. A varázsló azonban őt és Odette-et is elpusztítja, miközben maga is belehal a küzdelembe. A két szerelmes csupán a túlvilágon válhat egymásévá, és élhet örök békében."

Oly nehéz volt választani, hogy Odette vagy Odile sminkjét készítsem el nektek, így a kettőt kissé egybemostam. Odette fehér ártatlansága fő jellemző, de az Odile-ban megbúvó sötét erő a világosszürke színben megnyilvánul. Ahol pedig a kettő találkozik, a világos és a sötét, oda egy kis csillám került - jelképezve a felszabadulást, ahol már nem számítanak a színek, csak a szerelmesek egymásra találása egy csillogó tekintetben... Egy kis konttyal pedig a balerinák világát próbáltam megidézni, bár nálam egy tincs elszabadult - így próbáltam Odette hattyúbeli képének a tollait szimbolizálni.

A zenéjét pedig annyira, de annyira szeretem, hogy muszáj egy részletét belinkelnem. Csajkovszij munkássága lenyűgöző, mint egy álom... hallgassátok bátran, nagyon sok élethelyzetben igencsak felszabadító tud lenni! Akár öröm, akár szomorúság - gyönyörű ezt hallgatni :)


5 megjegyzés: