2012. június 6., szerda

Főzzünk pikáns tojáspörköltet ebédre!

Sziasztok!

Be kell hogy valljam, a beauty blogok olvasása mellett van egy másik nagy szenvedélyem is, a gasztroblogok figyelemmel követése. Még márciusban láttam meg Krisztánál egy csodás tojáspörkölt receptet, amit nem sokkal utána ki is próbáltam. Mivel nem tudtam minden hozzávalót beszerezni, ezért egy kicsit átalakítottam, hasonló alapanyagokkal helyettesítettem. Annyira nagy kedvenc lett nálunk ez a pikáns tojáspörkölt, hogy azóta már vagy 5x készítettem el és még mindig töretlen a barátom lelkesedése eziránt az étel iránt. Mondjuk ő nagyon szereti a  csípős dolgokat, én meg azokat, amiket könnyű elkészíteni, így e két szempontnak tökéletesen megfelel ez a recept.

Most meg is osztanám veletek az én verziómat és csak arra tudlak titeket biztatni, hogy próbáljátok ki! Vegáknak külön jó, de húskedvelőknek sem árt néha egy húsmentes nap, így tökéletes nekik is. Bónuszban pedig készültem fázisfotókkal is, lehet lassan nem ártana átültetni a sminkes bejegyzésekbe is...! ;)


Tojáspörkölt

Hozzávalók a tojáshoz:

- 10 db főtt és megpucolt kemény tojás
- 1 evőkanál vaj
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd apróra vágott fokhagyma
- 1 vöröshagyma felszeletelve

Hozzávalók a mártáshoz:

- 2 evőkanál tejföl
- 3 evőkanál sűrített paradicsom
- 1 evőkanál mustár
- 1 evőkanál mexikói chilis fűszerkeverék
- 1 kiskanál só
- fél kiskanál őrölt bors
- 1 kiskanál pirospaprika

Hozzávalók a tarhonyához:

- 400 gramm tarhonya
- 1/2 dl olívaolaj
- 1 teáskanál só
- annyi víz, hogy ellepje a tarhonyát

A tarhonyát forró olajon 1-2 percig pirítom, sózom, majd annyi vizet öntök rá, hogy ellepje. Lefedve magas fokozaton forrásig, majd forrás után takarékon még kb. 10 percig készre főzöm. A mártás hozzávalóit közben jól elkeverem és félreteszem. Az olajon és  a vajon kicsit megdinsztelem a hagymákat, majd hozzáadom a feldarabolt tojásokat. Így kb. 5 percig sütöm. Ráöntöm a mártást és így főzöm még 5 percig. Eközben néhányszor megkeverem, majd hozzáadom a tarhonyát és pár percig hagyom, hogy összeérjenek az ízek. Frissen, melegen tálalva a legfinomabb! :)

 A tarhonya itt már felforrt, jöhet a takarékláng.
 Eközben felszeletem a hagymákat.
 Majd a mártást elkészítem.
 Még egy egy kis vagdalkozás a tojással.
És mindezt vegyítve megkapjuk ezt a finom, kellemesen csípős tojáspörköltet. Jó étvágyat hozzá! :)

19 megjegyzés:

  1. Jól néz ki, biztos finom is, majd lehet összeütjük anyuval :D.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. remélem nektek is ízleni fog annyira,mint nekünk! :)

      Törlés
  2. Még nem hallottam ilyenről hogy tojáspörkölt! :O
    Viszont jól hangzik, és jól néz ki! *.* Na majd én isss.... :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én sem hallottam március előtt,de azóta az egyik kedvenc lett! :)

      Törlés
  3. ez nagyon jó.. lehet meglepem ezzel a családomat :D Bátyám mindig azzal heccel, hogy nem tudok főzni (mert ő tényleg nagyon tud.. nem értem miért nem akar szakács lenni. jajj férfiak :D), de most majd megmutatom neki.. bár ha nem sikerül, akkor majd hallgathatom :D köszi a receptet :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. hajrá,hajrá,egyáltalán nem nehéz és biztos a siker! mutasd meg bátyádnak! ;)

      Törlés
  4. Jól hangzik, szeretem az ilyen egyszerű kajákat, szerintem hamarosan ki fogom próbálni!
    Én most ezt csináltam:
    http://doodoogardrobja.blogspot.hu/2012/06/gombafejek-zoldfuszeres-turoval-es.html
    Egyébként engem is érdekelnek a gasztroblogok! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. hm,imádom az ilyen töltött gombákat,most nagyon jó ötletet adtál,köszi! :)

      Törlés
    2. Örülök, hogy kölcsönösen sikerült tippet adni egymásnak! ;)

      Törlés
  5. Azt hiszem ezt én is ki fogom próbálni, nagyon tetszik!

    VálaszTörlés
  6. Érdekes recept, épp ezért valószínűleg ki fogom próbálni. :)

    VálaszTörlés
  7. Húú, ezt ki kell próbáljam!! :]

    VálaszTörlés
  8. Gyerekkoromban imádtam a tojáspörköltet, nagynéném családja mindig főzött ilyet, én meg betegre tudtam magam zabálni belőle... Unokabátyám egyszer 50 tojásból főzött "magának"! Hjaj, régi szép idők! :)

    Azóta mi gyerekünk felnőttünk, a család pedig sajnos szétszéledt :/

    Lehet nosztalgiaképp megpróbálom elkészíteni, bár az ő verziójukban nem volt tarhonya, de így csak jobb lehet! :)

    VálaszTörlés
  9. Wow! Ezt nem ismertem, de egyszer tuti kipróbálom! Én is imádok gasztro blogokat bújni! Jó is az! :))))

    VálaszTörlés
  10. Óóó, én eddig csak hallomásból ismertem a tojipörköltet, de ezt ki fogom próbálni! :) Köszi Nóri a tippet!

    AMúgy DoDo töltött gombájához hasonlót én is a minap csináltam, nem emlékeztem az újságban olvasott receptre, így megalkottam a sajátom.
    3 főtt toji+gombák tönkje+2 ek. tejföl+2ek. sajtkrém+15 deka sonka+2 nagyobb szál újhagyma+bio vegeta+kis só+bors összebotmixereltem ezt az egészet, olíva olajjal picit meglocsoltam a tepsit, beletöltöttem a cuccot gombafejekre, zutty a sütőbe, 15 perc múlva ráhalmoztam sajtot és még 10-15 percig sütöttem. NAgyon jó lett és borzasztó egyszerű étel. ;)

    VálaszTörlés
  11. Ezer éve nem csináltam tojáspörköltet..bár nálam a szósz kimerül a Piros Aranyban :D Imádjuk a barátommal :$

    VálaszTörlés
  12. Szia!

    Épp az előbb falatoztunk a Te recepted alapján készült tojipöriből!
    Isteni fini lett. :) Imádta a család is!
    Köszi a receptet. Jöhet még :)))
    Puszó

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj de szuper,ennek nagyon örülök! :)

      Törlés