2013. március 16., szombat

És ti mivel olvastok blogokat?

Sziasztok!

Ha a címben feltett kérdésre a Google Reader, azaz a Google Olvasó a válaszotok, akkor sajnos rossz hírem van számotokra. Bizonyára már a legtöbben szembe futottatok azzal a kis felugró ablakkal, miszerint július elsejétől megszűnik a Google Reader. Személy szerint az összes blogot, amire feliratkoztam ezen olvasó segítségével böngészem át esténként, így elsőre eléggé kétségbeestem, hogy mi is lesz velem. Egyesével könyjelzőzni a temérdek blogot? Más csatornákon követni őket? Egyből gyors kutatásba kezdtem és két jó opciót is találtam, amiket ebben a posztban fogok megosztani veletek.


Szerencsére elég hamar rábukkantam Via posztjára, amiben erről a kérdéskörről és annak megoldásáról értekezik. Így találtam rá a Feedly-re, amivel villámgyorsan importálhatjuk a jelenleg követett blogok listáját a Google Readerből. Konkrétan három kattintásból meg lehet oldani az egész műveletet és így egy logikusan felépített blogolvasót kapunk. Képekkel illusztrálva meg is mutatom nektek, én hogyan készülök fel a Google Reader kivezetésére.


Katt a Feedly.com-ra és azon belül is a "Connect to Google Reader"re.


A Gmail-es fiókunk hozzáférését fogja kérni, amit engedélyezzünk...

...és ennyi az egész, egy jó meleg tea társaságában ezentúl is nyugodtan olvashatjuk kedvenc blogjainkat!


A másik variáció a Bloglovin', ami már jó ideje a köztudatban van. Én eddig nem nagyon foglalkoztam vele, bőven elég volt számomra a readerben gyűjtögetni a blogokat. Most azonban már azon a véleményen vagyok, hogy nem árt több helyen is rendszerezni az olvasottakat, hiszen ki tudja, hogy mit szüntetnek meg hirtelen... Itt is pár egyszerű lépés után regisztrálhatunk, majd egyszerre importálhatjuk az összes blogot. Ami nagyon megtetszett, az a külön Bloglovin'-os app, természetesen én is letöltöttem :)


Facebook fiókunkkal is létre jöhet a regisztráció, de én praktikusabbnak tartom az e-mailes reget. Miután beírtuk az adatokat, egy e-mailt fogunk kapni, amivel megerősíthetjük a regisztrációnkat.


Az aktiváló linkről egyből a bloglovin olyan oldalára irányítanak át minket, ahol felajánlják a Google Reader-es bloglistánk importálását. Engedélyezzük a hozzáférés megadását és pikk-pakk átkerülnek a blogok.


Ezentúl itt is kényelmesen elérhetjük az összes általunk olvasott blogot akár az interneten...

...akár okostelefonon.

Mostantól pedig az én blogomat is megtalálhatjátok a Bloglovin'-on, ne habozzatok követni ott is, hiszen külföldi blogos berkekben az járja, hogy a GFC sem húzza már sokáig a blogspoton. Ennek igazságtartalmát nem tudom megítélni, de plusz egy feliratkozási mód ártani nem árt, hogy a jövőben biztosan minden infó eljusson hozzátok. A lenti képre kattintva juthattok el az À la Nora blog bloglovin'-os profiljára:


Follow on Bloglovin


Mi a véleményetek a Google önkényes lépéséről, hogy pár hónapon belül megszünteti a Google Readert? Sikerült hasznos alternatívákat ajánlanom nektek, ha eddig a GR-t használtátok? 

22 megjegyzés:

 1. Én jó sokáig csak Tumblr-t használtam, és csak ottani bloggereket olvastam,akikre csak egy follow elég volt, és minden frissítésük megjelent a Dashemen,akkoriban csak egy-két beauty vagy fashion blogot olvastam,annyit könnyű észben tartani. Viszont mikor töröltem a Tumblr-m,akkor elkezdtem egyre több blogot olvasni, és muszáj volt már rendszerezni valahogy az egészet,na és akkor találtam rá a Bloglovin'-ra, és azóta is boldogan élünk. :) Szerintem nagyon könnyen kezelhető, imádom! :D

  VálaszTörlés
 2. Na, sikerült a Bloglivinon is importálni, és Feedly-be is regisztrálni :)

  Hülyeségnek tartom megszüntetni, mert miért kell egy jól működő rendszert átalakítani?

  VálaszTörlés
 3. You You Xue: jobb híján marad a bloglovin, ha megszűnik a Google reader, szerencsére elég átlátható :)

  Cini: sajnos ezt is, mint mindent, a pénz mozgat. A Google Readerben nincs reklámozás, ezért nincs belőle pénz a Google-nek, ezért szünteti meg. Hogy aztán kb. mindenkit átkényszerítsen a Google +-ra, amivel én személy szerint nem fogok megbarátkozni...

  Ági: nagyon szívesen, remélem hasznos volt! :)

  VálaszTörlés
 4. köszi a bejegyzést, sokat segítettél vele! :)

  VálaszTörlés
 5. EGy kérdés. Csak én nem látok most a blogger felületén egyetlen blogot sem amit követek??? Megnéztem google readerben is (eddig sosem használtam), ott meg csak a töredékét látom. Például a Tiédet sem. És bloglovinra is csak egy részét importálta át...

  VálaszTörlés
 6. Tami: örülök,hogy segíthettem! :)

  Timi: velem ilyen régebben is előfordult, valamiért nem bírta frissíteni az olvasólistámat sem a blogger olvasó felülete, se a reader-é, de 1-2 órán belül mindig megoldódott, pár frissítés után. Utánanéztem anno és talán amiatt volt,hogy sok blogot követtem és nem bírta amiatt frissíteni, de sajnos nem tudom miért. Olyankor mindig az segített hogy vártam, majd F5. Ezt tudom neked is tanácsolni és azután szerintem a szinkronizálásnak is helyre kell jönni, ugyanis az adott listából dolgozik. Szurkolok hogy neked is helyrejöjjön! :)

  VálaszTörlés
 7. Köszi! Egy restart megoldotta a problémát... :D =) Biztos megfáradt kicsit.

  VálaszTörlés
 8. Mikor olvastam, hogy megszűnik a google reader, tulajdonképpen fel se fogtam az egészet.. most pedig azonnal regisztráltam Bloglovinon és végre facebokon is csináltam oldalt, eddig vacilláltam rajta, de ez a hír megadta a végső elhatározást.

  VálaszTörlés
 9. Dii: kár hogy ilyen apropó kellett ehhez :( De én lettem az első lájkolód facebookon! :D :)

  VálaszTörlés
 10. kérdés: attól,h a google reader megszünk a blogger.com-on sem lesz megtekinthető a követett blogok listája , mert én ott még nem láttam ilyen figyelmeztetést?!

  VálaszTörlés
 11. Ez nekem is kérdéses, hogy akkor a bloggerről is eltűnik majd az általam követett blogok listája? Illetve vajon mi lesz a kommentekkel, mert azok pedig a google kapcsolattal mentek, ami szintén hamarosan meg fog szűnni...

  VálaszTörlés
 12. Fanny, Kori: jó kérdés, erre vonatkozó információt még nem találtam, ha valahol belefutok, kiegészítem a bejegyzést vele!

  szani: igazán nincsmit! :)

  VálaszTörlés
 13. Köszönöm, nagyon hasznos volt! Ugyana Bloglovin már használatban van nálam, de azt nem tudtam, hogy a listát, így át lehet rakni. A másik pedig teljesen új volt. Most már biztonságban van a listám :)

  VálaszTörlés
 14. Nem értek semmit :S Én is csak azokat tudom kérdezni, mint a többiek... Bloglovin'-ra tutira megyek :-)

  VálaszTörlés
 15. Hasznos poszt volt! Köszi szépen! : )

  VálaszTörlés
 16. Köszi a posztot, úgy vettem észre hogy az olvasók mennek át a Bloglovinra, egyre több felíratkozóm lesz ott. Szerintem én is ott fogom gyűjteni a listám.

  VálaszTörlés
 17. Én teljes kétségbeesésben vagyok...már megmentettem a követett blogokat, de mint ahogy mások is kérdezték már, hogyan fogom megtartani az olvasókat,és mi lesz a hozzászólás írással? A bloggert ez a változtatás mennyiben fogja vajon érinteni? :S Nem mindig jó a változás.

  VálaszTörlés
 18. kész a listám :) bloglovinon, hála neked:)

  VálaszTörlés