2013. március 25., hétfő

Magazin mánia

Sziasztok!

A hétvégét otthon anyuéknál töltöttem, ahol két pihenés között nagyban szortíroztam, pakolgattam. Ekkor szembesültem az irdatlan mennyiségű, évek alatt felhalmozott magazinjaimmal. Már oviban imádtam az újságos körül lebzselni és a legújabb Buci Macit minden hónapban meg kellett venni. Kisiskolás koromban jött a Donald Kacsa magazin, a Sailor Moon újság (egy fannak minden kellett.. :P), majd később a Bravo, Bravo Girl, 100xSzép, IM és szinte az összes tinimagazin. 

8. tagozat környékén pedig hozzám is elért a női magazinok hulláma, 2005. januárjában megvettem az első Glamour-omat. Így utólag visszanézve elég fiatal voltam még hozzá, de onnantól kezdve nem volt megállás. 1-2 hónap olykor kimaradt, de egészen a 2013. január-februári számig szinte az összes számot megvettem. Ami nem mást, mint 8 évnyi hűséges Glamour vásárlást, bizonyos években előfizetést jelentett. Mellette legtöbbször a JOY-t, néha a Cosmopolitant is beszereztem.

Glamour-ológia 2005-2013

Érdekességnek is tűnhet, de mindezen női újságok mellett párhuzamosan igencsak más témájú lapokat is forgattam a kezeimben. Legtöbbet a WAN2 zenei magazint, ami inkább az alternatívabb vonalat képviseli. Nagy kedvencem volt már a 2000-es évek eleje-közepe óta a Praktika magazin és a dédim, később nagymamám járatta Szabad Föld is. Néha egy-két Maxima, Elle, Wellness, Elixír magazin is becsúszott, de annyira egyik sem hagyott marandó nyomot. Nem úgy, mint a 2008. júliusában megvásárolt első Marie Claire-em...

This is the beginning of a beautiful friendship

Többek között ennek a bejegyzésnek az az apropója, hogy kicsit elmerengtem az újságokat pakolgatván. Az utóbbi hónapokban úgy éreztem, hogy már csak megszokásból veszem a női magazinokat, nem adnak sok pluszt az életemhez. Hopp egy újság, mert unatkozom, hopp még egy a vonatútra, hopp egy harmadik, mert már 8 éve veszem. És a decemberben megvásárolt Glamour óta nem szereztem be újabb példányt sem belőle, sem a többi divatmagazinból. Hiszen annyi jó könyvem van, amiket az évek során megvettem és a polcra raktam azzal a szöveggel, hogy 3-400 oldalba belekezdeni nem kis időt igényel. 

De havi 3-4 magazinra mindig tudtam időt szakítani? Ezen szeretnék most változtatni. Nem tagadom, egy újságot a továbbiakban is meg fogok venni, mert úgy érzem, hogy nem csak vizuálisan, hanem intellektuálisan is ad még valami mást az olvasóknak. Ez pedig a Marie Claire. De a vonatutakra és szabad percek eltöltésére inkább a könyvek olvasását szeretném ezentúl választani. Szükség van a könnyed, színes-szagos női magazinokra is, amikor az ember lánya csak kikapcsolni akarja az agyát, de én most egy olyan fordulóponthoz érkeztem el az életemben, amikor ezeket kissé mellőzni fogom. Eddig szinte magazinfüggő voltam, annyi mindent összevásároltam, de egy új korszak következett be 2013-mal. És egyáltalán nem rosszabb, sőt...! :)

Marie Claire gyűjteményem

Nektek milyen a viszonyotok a női magazinokhoz? Vannak olyan újságok, amiket rendszeresen megvásároltok?

27 megjegyzés:

 1. ha hiszed, ha nem, nekem is mostanában fogalmazódott meg az, hogy többet nem kötnek le az eddig olvasott magazinjaim. :S marie claire-t olvastam 1-2 lapot régebben, amikor volt kis méretű, lehet a köv. havit megveszem majd, és ha nem tetszik, nem fogok elszontyolodni, úgy tűnik eljött az az időszak, amikor a magazinok helyett egyre inkább könyvet, vagy más kikapcsolódást választok.

  VálaszTörlés
 2. Vagy van valami a levegőben, vagy egy más, újabb kor(szak)ba lépünk úgy néz ki Lilla :)

  VálaszTörlés
 3. Húú,a Buci Macit, hogy imádtam, aztán persze IM, 100xSzép stb... Én is mostanában jutottam el oda, hogy csak egy újságot veszek havi szinten (főleg Marie Claire), mert úgy érzem, kinőttem a Joy, Cosmo kategóriából. :)

  VálaszTörlés
 4. A Bucimacit anno nekem is mindig megvették,aztán jött az Im, a Tini13.
  A Joy-t veszem meg évek óta,függő vagyok, de ha érdekesebb a címlapi tartalom akkor a Glamourt is szeretem olvasni. :)
  A Praktika mellett a Nők lapját, rejtvényújságokat és a sütős-főzős magazinokat vette Anyu és a Mama,de néha a bulvár is megfordult nálunk.

  VálaszTörlés
 5. Már régóta nem veszek egy magazint sem... Tiniként persze bravo, Im ment... viszont már évek óta nem kötnek le az újságok, a női magazinok, és az interneten is tudok hasonló témákat olvasgatni, ha szeretnék. Én könyv párti vagyok, akkor szoktam rá a könyvekre, amikor már fősulira jártam, meg a páromhoz ingáztam... 4-5 órás vonatúton nem volt olyan újság ami lekötött volna, másrészről meg kellett inkább az újság ára vonatjegyre :D Szerencsére leszoktam az újságokról a csóró fősulis évek alatt :)

  VálaszTörlés
 6. Igen sajnos én is függő vagyok. Többször megfogadtam hogy nem veszek össze annyit de sajnos nagyon nehéz megállni. Én mondjuk annyit szoktam tenni hogy amelyik szám annyira nem tetszett akkor azt tovább ajándékozom. Cosmopolitan és az Instyle nagy kedvenc. Időnként Glamour-t és a Joy-t is megveszem. De csak ha olyan a címlap hogy érdekesnek találom.

  VálaszTörlés
 7. Én is nagy Dörmögő Dömötörös lettem, aztán jött az IM az általános suli alatt, elő is volt fizetve, ha jól emlékszem. Majd a Cosmó nem tudom hány éven keresztül, amikor "kinőttem" az IM-ből. Most a Praktika magazin jár. :D

  VálaszTörlés
 8. Az első bekezdést akár én is írhattam volna. Utána én inkább filmes magazinok felé mentem el, aztán idővel váltottam Maximára és Nők Lapjára.
  Mára már azok sincsenek, ha tudom, akkor másnál elolvasgatom, átnéztem a női dolgokat, elkunyerálom, ha látok benne valami jót.
  Most a Psziché és a Mindennapi Pszichológia van a tartókba sok, mellettük pedig könyvek.

  A női magazinokkal három gondom van. Egy idő után van egy mélyrepülésük, és tele lesz szépségápolással és divattal, háttérbe szorulnak a cikkek. A másik, hogy egymást majmolják. Vannak trendek, felkapják, és mindben az van. A harmadik dolog, amit nem szeretek, a sok "9+1 dolog, amit..." kezdetű cikkeket.

  VálaszTörlés
 9. Régen én is nagy újságrajongó voltam, aztán jött az internet... :D

  VálaszTörlés
 10. Én ovisként a Dörmögő Dömötört kaptam :$
  Amúgy most már leginkább csak Cosmót, esetleg Joy-t veszek, de én emellett falom a könyveket is, szóval én nem akarom leszoktatni magam :D

  3-400 oldal, az mi? Esti mese :D Jelenleg az 1200 oldalas A tűz és jég dala-sorozat harmadik részét bújom (ez a könyv annyi, összesen ~5000 oldal :))

  VálaszTörlés
 11. Buci Maci nálam is nagy kedvenc volt. Utána tiniként Popcorn-t Bravo-t IM-et olvastam. :) Volt egy német Bravo időszakom, aztán utána kezdtem Joy-t és Glamour-t olvasni meg a Cosmo-t. Néha megvettem a német Vogue-ot meg az Instyle-t is.

  Manapság csak ritkán veszek magazinokat, legtöbbször csak akkor ha utazom.

  Ennek több oka van, az egyik az hogy tele vannak reklámmal, ami engem baromi módon idegesít. A másik az hogy úgy érzem egyszerűen kifogytak az ötletekből. Nincsenek már ilyen jó szettek 25ezer forint alatt rovatok, meg DIY bejegyzések, épkézláb receptek. Viszont tele vannak olyan ruhákkal és kozmetikumokkal amiket nálunk meg sem lehet venni. A divatanyagok sokszor nevetségesek. Shoppingolós szetthez olyan ing, amin 20 gomb van, plusz 10cm-es sarkú cipő... praktikus. :D A frizurák és sminkek, nahát azokat a maszatokat meg madárfészkeket viselje az aki kitalálta, mert max csak a kifutón vagy a magazinban néznek ki jól.
  A receptek amik meg néha-néha vannak... hát vicc. :D

  Ja és ami még szerintem nagyon idegesítő (Joy és Cosmo esetében) hogy szinte évről-évre ugyanazok a nők vannak a címlapon. Még egy Jennifer Aniston vagy Pink címlap és a falnak megyek. :D

  VálaszTörlés
 12. Fúúúú nekem is ilyen gyűjteményem van.:D Gondolkoztam már én is, hogy érik benne egy bejegyzés...de aztán feladtam. Múlthéten rendezgettem át őket, és van 2 szatyor Bravo, 4 szatyor IM, és 3 szatyor Joy. :D Beraktam őket a szekrény aljába, hogy jó helyen lesznek ott, mivel kidobni nem volt szívem őket.

  Most tartok ott, hogy lehet le kéne szokni, és félretenni egy-egy magazin árát, és abból inkább könyvet venni :) Mivel a könyvtárba hiába megyek...mindig pont előttem egy nappal viszik a könyvet, már három hete! Ez valami nagyon hihetetlen! :)

  VálaszTörlés
 13. Én is újságfüggő voltam tinikoromtól kezdve: 100xSzép, Bravo, IM, mindent megvettem, aztán váltottam Joy, Cosmo, Glamour, de nem halmoztam fel hatalmas gyüjteményt, nem mindig vettem meg őket. Egy évig voltam előfizetve Joy-ra. Most is szoktam még venni, de csak alkalmanként, mondjuk ha repülök, vagy ha éppen csak olyanom van. De én is a könyveket preferálom mostanában, abból viszont rengeteget halmoztam fel és nagyon lassan haladok. :)

  VálaszTörlés
 14. Érdekes, de én a Barbie magazin óta csak a Natgeo-t olvasom, azt is csak néhe, valahogy soha nem voltam nagy magazinos. Inkább könyvek, de abból is sok.

  VálaszTörlés
 15. Mostanában én is ezen gondolkodtam. Már gyakorlatilag csak megveszem, átlapozom, pár cikket, ami tényleg érdekel elolvasok, de a többit nem. Aztán utána csak nagy ritkán veszem elő, ha már tényleg nincs semmi és unatkozom, utazok. Moon Angellel egyetértek, egyre kevesebb a valóban hasznos cikk/rovat egy-egy lapban. Én a Joy-ból teljesen kiábrándultam, tele van a "Peti és Klári hogy jöttek össze és élnek boldogan cikkekkel, a Cosmo talán a legsokoldalúbb, de sokszor kicsit bugyuta, bár pont ezért is jó, jól lehet szórakozni rajta. Marie Claire-t még nem igazán olvastam. Ha valami komolyabbra vágyom Ellet szoktam néha venni (kis alakú, mert olcsóbb). Az utóbbi időben a Glamour illetve néha az Instyle fordult meg nálam, de ezekben leginkább csak a divatról szóló rovatok vannak, kevésnek találom az egyéb témákat. Az említettek közül (M.Claire-ről nem tudok véleményt mondani), szerintem az Elle az, amiben komolyabb, igényesebb cikkek vannak. Szerintem nagy mértékben hozzájárult a lapok háttérbe szorulásához, hogy ma már az interneten rengeteg dolgot megtalálunk. A Youtube és a blogfelületek is tömve vannak jobbnál jobb ötletekkel, a trendeket innen is megtudhatjuk, teljesen ingyen, ráadásul arra keresünk rá, ami érdekel. Havi 3-4 magazin meg nem vásárlásával azért szép kis összeget félre lehet tenni. Bár többször elhatároztam már én is, hogy ezután nem veszem meg őket, azért csak becsúsztak még, de lehet inkább visszafogom magam. Nem maradok le semmiről :)

  VálaszTörlés
 16. Csipkelány által kifejtett "Peti-Klári féle lovestory-k" miatt ábrándultam ki teljesen a Joy és társaiból. A múlt havi is csak azért van meg, mert az Instyle magazinnal együtt (talán) megérte megvenni.
  Lassan 1 éve nálam az említett INSTYLE a favorit,igaz ebben kizárólag divatanyag és szépségápolással kapcsolatos cikkek vannak és hanyagolják a "30 jel, hogy túl régóta vagy szingli" típusú írásokat :))

  PLusz nálam a blogolás és a többi beatyblogger napi szintű olvasása is közrejátszik abban, hogy egyre kevésbé érdekelnek ezek az újságok.
  Egyre gyakrabban előfordul, hogy olyan termékről/praktikáról írnak, amit már olvastam valamelyik blogon.
  Kicsit le vannak maradva tőlünk!!:DD

  VálaszTörlés
 17. Én is kb. a Te korodban jutottam erre a döntésre, és már csak barátnők adják oda nagy ritkána kiolvasott magazint, amúgy itt vannak a blogok, lefekvés előt pedig a könyvek :-)

  VálaszTörlés
 18. De örülök lányok ezeknek a hozzászólásoknak :) Akkor azt hiszem senkit sem bántottam meg, sőt eléggé hasonló véleményen vagyunk ;)

  VálaszTörlés
 19. buci maci! évekig volt kötelező darab nálam is, előfizetést is kaptam rá többször. :) aztán nekem élből a bravo jött és az im, nah meg a 100xszép. a bravot minden héten megkaptam, a többit felváltva.

  aztán a gimi elején napilapokra és politikai-közéleti hetilapokra kellett váltani, így újabb 5-6 évig népszabadság, hvg és 168 óra előfizetésem volt. aztán a főiskola alatt rácuppantam én is a praktikára, persze arra is kaptam vkitől előfizetést, aztán 6-7 év után úgy gondoltam, h eddig se sok mindent valósítottam meg, a jövőben már nem fog hiányozni ez a magazin. tény, az utóbbi 3-4 évben neten már minden régi és új technika pikkpakk terjed, a nyomtatott sajtó e téren is háttérbe szorult.

  2 éve fizettem elő a maximára, hirtelen ez jött szembe egy műtétesdi és lábadozás előtt és jóval szimpatikusabb volt, mint a régen olykor megvett glamour, nah a joynál meg pláne (utóbbit sosem vettem, mindig vmelyik barátnőtől kaptam kölcsön, de sosem szívleltem igazán).

  pár hónapja kezembe akadt egy instyle, az is egész igényes és tartalmas volt és persze a marie claire is az, azt már szerintem a 30+-os korosztálynak szánták.

  kiskoromban megszoktam, h anyukám és a nagymamám is minden héten kiskegyedet meg nők lapját járattak (aztán jött a story és társai, de ezeket azért ne vegyük egy kalap alá), én is szerettem végiglapozni, olyan igazán nő vagyok érzés volt. picit talán ez a déjá vu érzés köszön vissza, mikor egy jobb félét a kezembe veszek...
  (jut eszembe, apa is annyiféle napilapot és heti magazint, szaklapot vett világ életében, be kell, h lássam, nálunk nagy hagyománya van az írott sajtó szeretetének)

  VálaszTörlés
 20. Tiniként az IM volt, amit mindig vettem, aztán később már csak a Cosmot, azt most is veszem rendszeresen, ill. a többiből néha-néha (Glamour, Joy,...) Cosmonál még maradok szerintem egy darabig :)

  VálaszTörlés
 21. Én ritkán magazinozok. Tinikoromban még vettem havi IM-et (esetenként Popcornt vagy Bravót), de mostanában elég ritkán veszek. A neten úgyis mindent megtalálok, ami érdekelne a magazinokból, ráadásul ha blogokat olvasok, akkor sokkal kevésbé pormóciószagú cikkeket találok. Egyébként sincs olyan magazin, ami minden igényemeit kielégítené, talán még a Marie Claire és a Nők Lapja áll hozzám legközelebb. Akkor szoktam venni, ha vmi megfog a borítón, vagy ha jónak találom a hozzá járó ajándékot (azaz vmi olyasmi van hozzá, ami érdekel, és valószínűleg el fogom használni... az egyenméretben csomagolt kínai strandpapucs meg a zsepiminta nem az a kategória pl. :D).

  VálaszTörlés
 22. Olyan 3-4 éve nem veszek magazinokat. Régen én is függő voltam, aztán nekem is a fősulis csóró évek hozták meg a változást, meg az, hogy alig volt értékelhető anyag az újságokban és minden hónapban ugyanaz volt bennük. Már úgy éreztem, kidobtam értük azt a pénzt. Meg általában a divat érdekelt bennük, de hála az internetnek, eljött a divatbloggerek kora, már nem kell magazinokat vennem :-) (Egyet veszek, egy WohnIdee nevű német lakberendezésit, ami jó pár lépéssel előttünk jár.)

  VálaszTörlés
 23. Nekem is van pár ilyen gyűjteményem, IM, Bravo Girl és 100xSzép magazinokból, 2005 és 2009 (kb.) között elég sokat felhalmoztam. Éppen a múltkor akadtam beléjük, belelapoztam 1-1 számba, és jókat nevettem :D Elég kamuszagú az egész, az állítólagos olvasók írta sztorik nekem nagyon hiteltelenek voltak már akkor is. Azóta csak nagyon ritkán veszek magazint, de nem igazán tetszik egyik sem annyira, hogy máskor is megvegyem. Amit rendszeresen olvasok, az a Nők Lapja. Anyum mindig megveszi, és így én is átlapozom, és elolvasom, ami érdekel. Persze, nem az a tipikus fiataloknak való újság de én azért szeretem, mert sok hasznos, érdekes dolog van benne, amiből esetleg tanulni is lehet.

  VálaszTörlés
 24. uhh,de elfogadnám a gyűjteményed,átlapozgatás céljából:D

  VálaszTörlés
 25. Te aztán nem vagy semmi! :D
  Egy időben én is vásárolgattam Glamour-t és Joy-t, de úgy éreztem,hogy ugyanazokat a témákat rágják át többször..:S
  Most már csak akkor veszek ilyen női havilapot, ha kedvezményes kuponok vannak benne:P

  VálaszTörlés
 26. Lina - Üdvözlöm.Ha esetleg megszeretne válni a magazinoktól,engem érdekelne,persze nem ingyen gondoltam.Megadom az email címem:lina.mg@freemail.hu

  VálaszTörlés