2013. április 1., hétfő

Filmajánló: A burok

Sziasztok!

Többen is érdeklődtetek afelől, hogy milyen volt A burok c. film, ezért íme az első filmajánló a blogon. Húgommal a premier napján, azaz március 28-án néztük meg, ami azért érdekes, mert a plakátokon 29 szerepelt :) Anno két éve olvastam a könyvet és nem vagyok egy nagy Stephanie Meyer fan, de ez a könyve nekem sokkal jobban bejött, mint az Alkonyt széria. Úgyhogy amikor megtudtam hogy vászonra viszik ezt a történetet, reméltem hogy a megvalósítás jól fog elsülni.

Mondd, te mit választanál - szerelmet, hitet vagy a harcot?

"A burok a szerelem és az áldozathozatal története a közeli jövőben, amikor az egész emberiség sorsa veszélybe kerül. A Földet békés idegenek, a Lelkek foglalják el. A Lelkek átveszik az irányítást a legtöbb ember elméje fölött, testüket azonban érintetlenül hagyják, és beleköltözve buroknak használják."
Mozinéző.hu

Egy újabb lélek-lény érkezik a Földre

A film rendezője az az Andrew Niccol, aki a Lopott időt is jegyzi, szerintem sokan emlékeztek még Justin Timberlake és Amanda Seyfried párosára, bár én többet vártam el attól a filmtől. Mindkettőjük a sci-fi kategóriába tartozik, de A burok egyértelműen egy romantikusabb irányvonalat képvisel. Ennek ellenére néhány technikai megoldás nekem nagyon tetszett, többek között a fentebbi képen látható "lélek utaztatás" a világok között. 

Akciójelenetekkel reklámozzák a filmet, de az igazat megvallva túl sok lövöldözés és harc nem található benne, épp ezért barátnővel vagy lánytesóval ajánlott megnézni és szigorúan huszonpáréves kor alatt. Érzelmekre ható jelenetek azonban annál nagyobb számban jönnek velünk szembe a közel két óra alatt, de zsepi azért nem kell előkészíteni, olyan mélységekig nem megy el A burok.

Amikor a könyvet olvastam, teljesen a képzeletemre voltam hagyatkozva, így a szereplők kiválasztásával az első pár percben nem értettem egyet. Hiszen nem így képzeltem el sem a főhősnőt, sem a két srácot és a főellenséget sem. De aztán - főleg a női szereplők - bizonyítottak. Saoirse Ronan egész jól megoldotta annak a nehézségét, hogy a főszereplőben igazából két személyiség lakozik. 

Az ellenállók

A valaha volt ember, akinek a testét elfoglalja az új lény, a "lélek" szinte végig párbeszédet folytat és az ennek eredménykeképp történő változás jól nyomon követhető. Avagy milyen, amikor egy idegen lénynek érzései lesznek... A fiúk nem az átlagos eyecandy kategóriába sorolhatók, de Jeremy Irons fia, Max Irons (a képen bal oldalt) néhány tinilánynak biztos új idolt jelent majd.

Összegzésképp azt tudnám elmondani, hogy nem bántam meg hogy megnéztük, de nem lesz benne az idei top 10-emben, az biztos. Kiemelkedőnek sem alakításilag, sem történetileg nem érzem, egy kellemes lányos filmnek azonban annál inkább. Ötös skálán mondjuk egy hármast ér, ha viszont vevők vagytok a romantikus sci-fikre, akkor először a könyvet ajánlanám. Azt viszont tutira :)


Ti láttátok már a filmet, vagy olvastátok az eredetit? Legyen még filmajánló?

12 megjegyzés:

 1. Valaki azt írja szuper film, van aki azt mondja borzalmas..azt hiszem meg kéne néznem :)

  VálaszTörlés
 2. Én pont tegnap kezdtem el a könyvet olvasni. Igaz már több mint 1 hónapja letöltöttem, de nem jutottam el odáig, hogy elolvassam. Aztán, megláttam a trailert, meg hogy reklámozzák, na mondom, akkor épp itt az ideje elolvasni.
  A trailer alapján eléggé különbözik a könyv és a film időrendisége nem? Nekem ez az ami feltűnt így az elején. Mivel a trailert előbb láttam, mint ahogy a könyvet olvastam, így csak ahhoz tudom kötni a szereplőket. De tetszik, bár a barátom kijelentette, hogy ő meg nem nézi velem ezt a fost, mert hogy Stephanie Meyer írta, és hogy ez elvi kérdés, mert nézzem meg a Twilightból is mi lett...Úgyhogy, még kérdéses, hogy kivel jutok el a moziba! :D Viszont, a trailerben a zene nagyon tetszik, rákerestem, és azt fogom rongyosra hallgatni! :)

  VálaszTörlés
 3. Én olvastam a könyvet, és őszintén szólva kétlem, hogy ugyanaz a személy írta, aki az Alkonyat-könyveket, mert ezerszer jobb. Nagyon jó kis történet, még ha sok helyen volt is már hasonló :-)

  VálaszTörlés
 4. Legyen még filmajánló. :D

  Láttam én is (írtam is róla), nekem vegyes érzelmeim voltak/vannak.
  Most fogok majd csak nekikezdeni a könyvnek. Meglátjuk.

  VálaszTörlés
 5. Én anno elkezdtem olvasni a könyvet, de nem kötött le teljesen, így abbamaradt, valahogy elfelejtődött. Most a mozimizéria miatt sem kaptam hozzá kedvet, helyette inkább kivégzem a GoT-ot^^ A filmet meg max letöltöm, nekem nem ér meg annyit, hogy kifizessem érte a mozijegyet :)

  VálaszTörlés
 6. Én nem olvastam a könyvet, de fejem vertem a falba a film után,hogy egy hihetetlenül jó ötletből ennyit sikerült csak kihozni, ennél szerintem milliószor több lehetőség rejtőzik ebben a témában, sokkal jobb és mélyebb film lehetett volna.
  A főszereplő kislány amúgy tényleg nagyon meggyőző volt, de ahogy látom Kristenhez hasonlóan ő is csak a szemmeresztgetésben jó.

  VálaszTörlés
 7. Ha mást, egyszer megéri szerintem megnézni otthon :)

  A könyvet meg elolvasni...! :D

  VálaszTörlés
 8. A könyvet nem olvastam, de a filmet én is pár napja láttam. A trailer alapján sokkal akciódúsabbra számítottam, hát szoszo, talán én is 3-ra pontoznám.

  VálaszTörlés
 9. Én premier előtt láttam, hála az essencenek:), de én nem voltam elájulva tőle. Jónak jó volt, de szerintem többet is ki lehetett volna hozni belőle. A könyvet anno én is elkezdtem olvasni, de a felénél leraktam és nem olvastam tovább.:D

  VálaszTörlés
 10. Jézusom, hányszor olvastam ezt a könyvet.. Talán először 12 évesen, azóta minimum háromszor. Már tavaly kijött az előzetese, azóta várok rá.

  VálaszTörlés
 11. Jó kis bejegyzés lett! A szereplőket én sem így képeltem el a könyv alapján, teljesen más játszódott le a képzeletemben, mint ami ezek összeválogattak szereplőgárdának! Igaz, még a filmet nem láttam, de a trailer alapján nem biztos, hogy megnézem! Olvasni jobban szeretek! :)

  VálaszTörlés
 12. Fogalmam nem volt a történetéről sem, kicsit meglepődtem most :D no majd elolvasom már valamikor :)

  VálaszTörlés