2013. szeptember 28., szombat

Őszi suli-, és életkezdési tippek

Sziasztok! 

Szeptember negyedik hetében járunk és sokatok biztosan most került abba a helyzetbe, mint a húgom: elkezdte az egyetemet egy másik városban. Főiskolára, egyetemre járni és egyre inkább önellátóvá válni vegyes érzéseket hoz magával. Egyrészt ott a hirtelen ránk szakadt szabadság, ami nagyon felszabadító; másrészt meg kell tanulni (adott esetben) idegen emberekhez alkalmazkodni.

Személyes élmények alapján tudom, hogy ez nem egyszerű, azonban néhány "szabállyal" elég könnyen áthidalható sok dolog. Az egyik legfontosabb a beosztás és a listák írása. Ha le van írva (és ki van függesztve a hűtőre pl.) hogy ki mikor soros a takarításban, sokkal kisebb az esélye a konfliktushelyzetnek. Most pedig vegyük sorra, hogy milyen dolgokra nem árt még odafigyelni! :)

- A közös használatú dolgokat, úgymint takarító-,tisztítószereket stb, érdemes táblázatba vezetni, ki és mikor hozta. Itt is érvényes az a szabály, hogy nem biztos, hogy a 100 Ft-tal olcsóbb termék annyival jobban megéri. Egy jó mosogatószerrel tényleg pillanatok alatt el lehet mosogatni, míg gyengébb társát literszámra locsolhatod, akkor érsz el hasonló eredményt. Most a Jar újdonságát, a Platinumot tudom nagyon ajánlani.


- Kérdezés nélkül ne edd meg más kajáját! Ez viccesnek tűnhet, de ha valaki akár koliban, akár albérletben lakott már együtt másokkal, megtapasztalhatta ezt. Hogy mi a megoldás? Osszátok fel a hűtőben a polcokat, így szépen elkülönülnek a dolgok. Ha pedig mégis SOS arra vágynál, ami a másiknak van, kérdezd meg, mert az esetek legnagyobb részében szívesen ad belőle, de a legfontosabb mindig a kommunikáció!

- Ha már kommunikáció, akkor a következő pont a társas interakció: próbáljátok kihozni a legtöbbet az együttélésből. Nem kell folyton egymás nyakán együtt lógni (főleg ha ismeretlenekkel költöztél össze), de egy közös főzőcskézés, társasozás, filmezés mégis kicsit összehozza az együtt lakókat. Jobb nem csak egymás mellett eléldegélni, hanem alkalomadtán "albis" esteket tartani :)


Amikor először kerültetek el otthonról, milyen új dolgokat tanultatok meg a másokkal való együttélésről? :)

3 megjegyzés:

 1. Én jövőre fogok költözni (ha minden jól alakul) és valószínű, hogy teljesen egyedül. Anyáék nem erőltetik a kollégiumot, se a társbérlőt, mert tudják, hogy frászt kapok az idegenektől, meg úgy általában az emberektől. :D Elég magányos farkas típus vagyok.

  VálaszTörlés
 2. Eszter, Magyarországra jössz? :)

  Egyébként nekem ez az albérletes-idegenekkel lakós dolog kicsit olyan au paires beütésű, múltkor kísérőként megnéztem egy lakást, ahol a főbérlő a lakótárs és egyszeriben rájöttem, hogy mekkora mázlista vagyok, hogy otthon lakhatok. Fiatalokkal élni valószínűleg nem gáz, kivéve ha nem teljesen vagytok egyformák (pl az egyik utál bulizni, a másiknak meg az az élete stb.).

  VálaszTörlés
 3. Sziasztok!
  Kiegészíteném:
  -beszéljétek meg, ki mikor kit vihet fel (pasi, anyuka, barátnő, ott alhat-e)
  -szép dolog a bevásárlás meg a takarítási rend, de ha valaki nem tartja be, mit csinálsz?
  -legyen mindenkinek saját területe, szobája, kis sarok, ahol tanulhat
  -egyezzetek meg a közös használatú dolgokban, pl. vízforraló, használhatja-e más, ha nem, tartsd a szobádban
  -tuti, hogy a serpenyődet összekarcolják, de nem fogja senki sem bevallani, hogy ő volt, drága dolgot ne adj a közösbe
  -el kell dönteni, igazságos-e, hogy valaki ott mos, főz, soha nem megy haza, más meg fél hetet tölt ott, a rezsi mégis ugyanannyi
  mindenkinek?
  -a megeszik a kaját nem vicces, vagy megveszi, vagy ezután csak annyit kell venni, amennyit azonnal megeszel
  -lépni kell, ha tarthatatlan a helyzet és a tulaj nem rak rendet
  -nekem az jött be, hogy felesben laktunk fiúkkal, mert takarítani ugyan nem fognak nagy valószínűséggel, de nem töltenek öt percnél többet a fürdőben és nem másznak bele a másik magánéletébe. Lányoknál gond volt pl., ha a barát felment, fiúk lazábban kezelik a helyzetet.
  Egyébként tényleg ez a legnagyobb probléma mindig: rezsi felosztása (jaj, te megint hajat mosol, mennyi vizet használsz??), barát felvitele (Jancsi már megint itt van?? Itt is eszik meg tusol?), takarítás(egész nap nem vagy itthon és nem is takarítasz), másik zavarása(megint tévézik jó hangosan), kaja(jaj, ha főzöl, úgy megkóstolnám-napokon át, ellenszolgáltatás nélkül)

  VálaszTörlés