2014. április 2., szerda

Glamour-napok: féktelen költekezés vs. megfontolt vásárlás?

Sziasztok!

Valószínűleg nem ez lesz a legnépszerűbb bejegyzés a blogon, de már jó ideje motoszkálnak ezek a gondolatok a fejemben, úgyhogy elérkezett az idő, hogy megosszam veletek is. Pár hónapon belül 3 éves lesz a blog és végigtekintve az elmúlt éveken, sok változás zajlott le bennem a kezdetek óta. Hónapok alatt is formálódhat az ember jelleme, évek múltán pedig elkerülhetetlen az akár kicsi, akár nagy változás. 

Rám vetítve mindez pl. azt jelenti, hogy régebben imádtam vásárolgatni menni, cél nélkül, mindegy hogy ruhaüzletről vagy drogériáról volt szó. Az impulzus vásárló tipikus példánya voltam, valamivel mindig meg lehetett fogni. Így utólag visszatekintve, hiába gondoltam hogy mekkora szuper vásárt csináltam az "akciós" termékekkel, most csak azt látom, hogy sok vicket-vackot összevásároltam feleslegesen.


Különösképp érvényes volt ez a Glamour napokra, amikre lelkesen készültem, vágtam ki a tucatnyi kupont és alig vártam, hogy felhasználjam őket. Élesben aztán kiderült, hogy a kiszemelt táska nincs már, a hőn áhított felsőből előttem vitték el az utolsót és kinézett cipő jobban szorít, mint amikor először felpróbáltam. Viszont ha már ennyit "szenvedtem", akkor igenis venni KELLett valamit, mindegy hogy mit.

Visszagondolva a többi leányzóra és nőre, legtöbbjük szintúgy nagy reményekkel vágott neki és vagy csalódottan zárta le a több órás hajkurászást, vagy csak azért is alapon ugyanúgy vásároltak, mint én, ha már itt a "shoppingünnep".  Rá kellett jönnöm, hogy ez alatt a 3 nap alatt nem lehet megváltani a világot a kuponokkal és nem muszáj mindenáron vásárolni valamit, csak azért mert kedvezőbbnek tűnik az ára.


Biztos kicsit (nagyon) furcsa lehet egy beauty blogon ilyet olvasni, hiszen fogyasztói társadalomban élünk, ami arra buzdít, hogy minél többet és minél gyakrabban vásárolj. Mindegy hogy kinek a pénzéből, megdolgoztál-e érte vagy csak a szüleidtől, párodtól, hitelből van, amid van. A lényeg, hogy te is csapj le az újdonságokra és légy részese ennek a véget nem érő körforgásnak. Ebből szálltam ki az utóbbi időben.

Észrevehettétek, hogy sem a kifutó Essence/Catrice termékekről (nem úgy mint egy éve..), sem egyéb zsákmányolásról nem számoltam be. Igyekszem ugyanis megfontoltan vásárolni, átgondolni hogy mire van igazából szükségem. Az elkövetkezendő Glamour-napokra is józan ésszel készülök és nem hagyom, hogy beszippantson a vásárlási őrület. Hasonlóan tudatosan vásárlást kívánok nektek is! :)


Mi a véleményetek erről a témáról?

18 megjegyzés:

 1. Én sem vagyok az eszetlen vásárlás híve, szeretek listát készíteni előre és ahhoz tartani magam, maximum annyi eltérést engedélyezek, hogy ha mégsem tetszik a boltban/nincs belőle, akkor egy más márkától veszek olyan terméket. Persze azért az 50%-os kuponok nagyon csábítóak, de csak azért mert van rá kupon nem veszem meg. Sokszor volt olyan, hogy elmentem ilyenkor ruhát venni, de nem találtam olyat, ami tetszik így hazajöttem. Őszintén szólva én a nagy tömeget sem bírom, általában 2-3 nappal előtte futok egy kört,hogy hol mi a helyzet, ha lehet félre is rakatom amit lehet, a kuponnal vissza megyek érte, és már jövök is haza. De nem csak a tömeget nem bírom már, hanem sokszor az egész légkör zavar. Keresgélni folyamatosan, vállfán semmi sem úgy néz ki ahogy felvéve... Sokszor a Párom jobban bírja a vásárlást, mint én. :D Azért ez nagy szó. :D
  Most sem tervezek nagy vásárlást, olyan dolgok szerepelnek a listámon, ami tényleg kell(ruha) vagy amiért már tényleg régóta fáj a szívem, így megfontoltan vágok neki a Glamour-napoknak. Joy-ozni pedig nem fogok menni, mert tavaly amilyen kuponok voltak... az újság színvonala pedig szerintem nagyon leromlott, így már rég nem veszem. Tavaly megvettem a kuponok miatt, de nagyon megbántam.
  Ha szeretnéd a listámat megnézni, itt megtalálod: http://nicetiesinmylife.blogspot.hu/2014/04/glamour-napi-tervek-2014-tavasz.html :)

  VálaszTörlés
 2. Szerintem egyáltalán nem furcsa, amit írsz, engem teljesen hidegen hagynak ezek az X, Y-napok, ha jól emlékszem, egyszer használtam csak kupont, akkor is úgy történt, hogy találtam valamit a C&A-ban, aztán mielőtt fizettem volna, eszembe jutott, hogy most van Glamour-nap és ide is van kupon, majd gyorsan kiszámoltam, hogy megéri-e megvenni emiatt az újságot - megérte :)
  Amúgy sem hiszem, hogy bírnám a tömeget, meg a normálisabb dolgokat úgyis hamar elkapkodják, én pedig nem szeretnék emiatt idegeskedni :) Ha pedig valamire szükségem van, azt kupon nélkül is megveszem.

  VálaszTörlés
 3. Nálam ott dőlt meg tézis a kuponoknál, hogy véletlenül és igen szerencsésen olyan ruhákat sikerült turkálni, amikhez még tized áron sem jutottam volna hozzá a kuponokkal sem. Pedig a legutóbbi időben utáltam a turkálókat, de amióta a szerencse vezérel, inkább türelmes lettem.
  Én kifejezetten szeretem a kifutó termékeket, mivel igen hosszú ideig elég kevés és régi sminkem volt itthon, és nem rég táraztam be a kifutó termékek színeiből. Szépen meg is ritkultak a kívánságaim mivel már egy alapszín készlet van itthon. Úgyhogy engem az visz a sírba, mikor egy bloggernek van 65 nude palettája, a néked, a csoklet, a kósztál szkentsz, az ide kensz, meg az oda kensz... :D Mi a francnak ennyi barna festék?! 3 kifutó termékből meg van a hőn áhított barna füstös sminkem, és a zsebemben is maradt még 30000.- amit nem költöttem el a nude-okra. :D Ezt a rongyrázást én képtelen lennék zsebbel követni. És a barna az barna a szemen, nincs ráírva, hogy melyik palettából van felfestve.
  És inkább 3 darab minőségi termék, mint 6 kukában landolós.

  VálaszTörlés
 4. Egy rövid ideig ruhaüzletben voltam eladó és tapasztalatból mondom,hogy sokkal több kedvezményt adtunk szimpla leárazáskor,mint ami sokszor a Glamour napok alkalmával jár a kupon ellenében..:D Persze idén attól én is megyek újra, de főleg fogkrém, testápoló és hasonló finomság fog a kosárba kerülni :3

  VálaszTörlés
 5. Teljesen jogos és abszolút egyetértek veled :) Szerencsére nagyon ritkán esek az impulzusvásárlás bűnébe, bár a legutolsó ilyen vásárlásom sem volt teljesen meggondolatlan és haszontalan meg végképp nem :) Szóval megértem a gondolkodásmódodat (és teljesen egyet is értek vele)!

  VálaszTörlés
 6. Én megyek, mert úgy mond kikapcsol kicsit, se suli, se meló nem lesz, így vásárolgatok kicsit. Általában a kuponok nagy részt én sem használom fel, és igyekszem azt megvenni, amire szükségem van.

  VálaszTörlés
 7. Szerintem is teljesen igazad van! Én úgy általában elég gyakran képes vagyok beleesni az impulzusvásárlás bűnébe (főleg körömlakkok terén), de megpróbálok minél tudatosabban vásárolni. A Glamour napok jól hangzik, de tényleg át kell gondolni és meg kell nézni, hogy mi éri meg és mi nem, és hogy csak vásároljunk valamit, azért nem kell venni semmit...
  Én most írok listát, hogy mit szeretnék és megpróbálom szigorúan ahhoz tartani magam.

  VálaszTörlés
 8. Én is próbálok megfontoltan vásárolni, azonban néha előfordul 1-1 impulzus vásárlás eredménye, de több esetben még a boltban le tudom beszélni magam mondjuk egy újabb rúzs megvételén - főleg, hogy nem gyakran használom azokat, amik már megvannak... - stb...
  Kicsit időhiányból, meg kedvem sincs a nagy tömeghez mostkihagyom a Glamour-napozást, mert rá kellett jönnöm, hogy nem kell semmi sem. Jó lenne valamit venni mondjuk a drogériák polcáról, de.. de... előbb használjak el jópár dolgot, ami még van itthon -- nem 10panproject, de nem veszek még egy testápolót hogy álldogáljon a polcon a másik - alig használt - mellett...

  VálaszTörlés
 9. Számomra egyre elviselhetetlenebb a nagy tömeg, pedig nem ilyenkor intézem a nagybevásárlást.
  Nekem az a vezérelvem, hogy olyanokat veszek meg, amiket már kinéztem korábban, nem akkor szoktam újak után nézni, mert próbálni lehetetlenség, és már a kasszák előtti sor kiállása is egy kihívás. De kedvem sincs ilyenkor átnyálazni a készletet. Ruhákat én amúgy sem tartom fontosnak ilyenkor vásárolni, megvárom vele a leárazásokat.
  Amiket idénre felírtam magamnak, azok a Müller és a smink kuponok, F&F-ben kinéztem már egy táskát, Parfois-ba a tárcákat fogom megnézni, esetleg H&M, de az inkább a barátom miatt, ill mert ott főleg nyári leárazáskor nem találok semmit női fronton. Cipőt nem biztos, hogy lesz kedvem addigra próbálgatni, úh azzal várok egy következő alkalomig.
  Én mindig próbálok kedvezménnyel vásárolni, ha látok valamit egy boltban, előbb biztosan megnézem, hogy nincs-e valamelyik pláza saját magazinjában oda szóló kupon, a cipőkre ez pláne igaz, mert ott sokat lehet spórolni 20%-kal is. A ruhák viszont egy-két hónap múlva úgyis minimum ennyivel olcsóbbak lesznek, így nem tartom fontosnak ilyenkor frissíteni a gardróbomat, inkább várok mindig a szezonvégi leértékelésekig. Csak nagyon különleges darabokkal teszek kivételt, amit sajnálnék, ha addigra elfogyna.
  Mostanában először online tájékozódok, ha nem fogja meg valami a figyelmem, akkor leárazásig be sem megyek a boltba.

  VálaszTörlés
 10. Szerintem nagyon jó, hogy foglalkozol ezzel, és ettől nem leszel kevésbé szimpatikus az olvasóid szemében. Ezek a kuponok pl. arra jók, hogy amiket teljes áron nem vennél meg, de amúgy szükséged lenne rájuk, azt megvedd, de ilyenkor is ésszel kell költeni. Engem mondjuk még nem szippantott be ez a dolog, sosem éltem a glamour napok adta lehetőségekkel és kuponokkal, de sok helyütt látom a használatukat.

  VálaszTörlés
 11. Hát, többé-kevésbé ki szoktam találni, hogy mi az amire szükségem van - amúgy teljesen igazad van szerintem, én most is írtam egy wishlistet magamnak, amitől nem térek el. Ha valami nem lesz, nem veszek helyette mást, szomorkodom egy kicsit és kész. Úgy nagy általánosságban nem tudok valami jól spórolni, szóval szükségem van ilyesmire...

  VálaszTörlés
 12. Teljesen igazad van, engem most már kifejezetten bosszant ez a fajta marketing, hogy akkor vagy jó nő, ha mindent megveszel, amit csak látsz. Régebben kényszert éreztem magaménak tudni minden akciós feliratú dolgot, csak mert az jó lesz valamire... persze nem volt jó semmire, kidobott pénz. Ma már csak nagyon ritkán hoz lázba a leárazás, és sokkal jobb érzés megfontoltan vásárolni. Az meggondolatlan költekezés most már inkább bűntudatot kelt bennem.

  VálaszTörlés
 13. Egyet értek veled és szerintem nagyon jó dolog, hogy saját magad vezetted rá erre a megoldásra. Mert lehet ha valaki előtte megpróbál rábeszélni re se bagózol de ha az ember lánya magától jön rá a dolgokra és jelentős változáson megy át az elég meghatározó élmény.
  Én sose voltam ilyen impulzus vásárló de ez csak annak köszönhető, hogy a szüleim így neveltek és nem volt soha olyan sok pénz nálam, hogy fék nélkül költekezhessek. Azt nem mondom, hogy néha nem estem csábításba egy ruha vagy smink kedvéért mert hazudnék de ahhoz annak nagyon le kell vennie a lábamról. :)

  VálaszTörlés
 14. Szerintem is fontos a Glamour-napok ezen oldaláról beszélgetni. :) Nekem ez lesz a második kuponos vásárlásom, de jó előre megírt listával indulok útnak, valószínűleg így sem veszek meg mindent, amit felírtam.

  VálaszTörlés
 15. Csatlakozom az előttem szólókhoz, teljesen igazad van. Vicces, hogy az emberek már 20% kedvezménytől meg tudnak őrülni, pedig ha az ember nem valami nagyon drága terméket vesz, akkor nem hatalmas összegről van szó. Én is csak olyan dolgokat fogok megvenni, amire amúgy is szükségem lenne.

  VálaszTörlés
 16. Én is megvettem az újságot, csak a kuponok miatt.
  Az évek alatt ahogy sikerült kitapasztalnom, közel sincs olyan olcsóság vagy ereszd el a hajam feelengje, mint amilyet az egész kampány sugároz.
  Egyrészt ha valaki utánaszámol, hogy most az a 20% tényleg akkora csoda?? Tényleg? Mert szerintem meg nagyon nem, ha az ember ilyenkor olyan dolgokat kíván megvásárolni, amiket amúgy nem venne meg. Azonban számomra az tagadhatatlan: ha valaki kinézet valamit, amit szeretne, vagy szüksége x-y-z dologra, valóban jobb áron juthat hozzá.
  Valamint, egy két héttel a hatalmas csoda után elkezdődnek az akciók, amikor nem 20%kal, hanem annak többszörösével vannak leárazások.
  Szóval számomra a móttó:hogy ésszel.
  Illetve amit szeretek benne, a hajfestékre vonatkozó kupon, így már be is jött az újság ára..

  VálaszTörlés
 17. Nagyon szépen köszönöm a hosszú és tartalmas kommenteket, igazán jól esnek! :)

  VálaszTörlés
 18. Én akkor voltam utoljára nagyon lelkes, amikor elkezdődött ez a Glamour-napokos móka, akkor rájöttem, hogy ez nekem nem éri meg. Főleg inkább amiatt, mert gyűlölöm a nagy tömeget, rosszul érzem magam. Az elmúlt években egyszer tévedtem be ilyenkor a H&M-be, rögtön mentem is ki azonnal.
  Az más kérdés, hogy nekem egyébként sem éri meg a legtöbb esetben. Nem gazdálkodom nagyon-nagyon sok pénzből, így meg kell néznem, mire adok ki pénzt... így a legtöbb kupon már alapból felejtős... aztán, ha a többinek utánaszámolok... lássuk csak.
  Ruhabolti kuponok alapjáraton ki vannak lőve, mert ruhát turkálóból veszek, ékszert ebayről, vagy a boltban akciókor, amire ált. nem vonatkozik a kupon. Ritka az az eset, amikor egy teljes áru cuccba annyira beleszeretek, hogy meg kell vennem. Nem vagyok olyan értelemben trendfüggő, hogy jaj, most ebben a pillanatban a farmerblézer a menő, akkor nekem is meg kell vennem, bármelyik szezonból megtalálom azt, ami tetszik nekem. Turiból, ebayről jóval olcsóbban kijövök. Vagy nagyjából belövöm, mikor vannak nagy leértékelések, aztán akkor megyek. Karácsony után, nyáron sokkal jobban megéri shoppingolni menni, mint a Glamour-napokon, és akkor még akkora tömeg sincsen.
  Sminkek - az esetek többségében leakciózott, leértékelt termékeket veszek. De ha nem, akkor olyan árkategóriában, hogy az a 100-200 Ft, amit megspórolnék, nem érné meg a tömeget meg a klausztrofóbiát. Vagy ha nagyon oda kell figyelnem, akkor használok kuponokat (ha van), nézem, mikor melyik márka van akciózva pl. Rossmannban vagy megyek azokon a hétvégéken, amikor minden smink le van árazva, akkor sincs olyan tömeg. A drágább sminktermékekkel meg úgy vagyok, hogy nagyon ritkán veszek, és kevés termék is fog meg... csak azért, hogy legyen mondjuk egy Clinique valamim, nem fogok Glamour-kuponozni.
  A többi kupon meg általában pénzkidobás vagy tök felesleges. Az éttermi kuponok helyett tudok olcsóbb, jó, kevésbé sznob helyet, Ulpius-os kuponok helyett tudok venni modern, jó könyvet olcsóbban (azt max. akkor használnám fel, ha lenne vmi, amit nagyon szeretnék éppen, és tuti nem fogják leárazni, vagy ha szülinapra kellene egy konkrét könyvet megvennem), lézeres szőrtelenítésre kuponnal együtt sincsen pénzem...

  Azt látom egyébként, hogy sokan tényleg csak elmennek nézelődni, kicsit el vannak varázsolódva az által, hogy hú, most tudok magamnak venni vmi szépet / márkásat, nem gondolnak bele, hogy mire van szükségük / mit használnának tényleg rendszeresen, aztán vesznek a Glamour-napokon mindenféle felesleges vackot. Én, ha nagyon ilyen shopping-ingerem van, azt kiélem a Rossmann akciós tálkákban, turikban meg eurós boltokban, akkor legalább kevesebb pénzt bukom rajta, ha mégsem kellene.

  VálaszTörlés