Sziasztok!
Ahogy időm engedi, szeretek számomra új receptekkel kísérletezni a konyhában. Egy ilyen próbálkozás eredményeképp született meg a ribizlis sajttorta először a barátom születésnapjára, majd egy következő alkalommal újraalkottam a céges névnapozásra. Egyáltalán nem bonyolult az elkészítése, de egy picit azért egyszerűsítettem Szandi alapreceptjén. Bátran ugorjatok neki ti is egy kis tortasütésnek, a hatás garantált! :)
Ribizlis sajttorta
(26 cm-es tortaformához)
Hozzávalók a kekszalaphoz:
- 365 g zabkeksz
- 7 dkg olvasztott vaj
Hozzávalók a krémhez:
- 625 gr krémsajt
(1/3 rész Philadelphia, 2/3 rész Hajdú krémsajtot használtam költséghatékonyság okán)
- 25 dkg cukor
- 1 csomag vanillincukor
- 3 tojás
Hozzávalók a ribizliszószhoz:
- 100 gr ribizli
- 1,5 evőkanál cukor
A zabkekszet morzsává daráljuk, majd az olvasztott vajjal összedolgozzuk.
A tortaformába belenyomkodjuk, majd 180 °C-on 10 percig sütjük. Ez idő alatt lássunk neki a krémnek! A krémsajtot 3 percig habverővel habosítjuk, majd hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot.
A krém közepébe 1 tojást ütünk, habverővel elkeverjük, amíg homogén nem lesz a körülötte levő krémmel, a többivel pedig lazán összeforgatjuk egy lapát segítségével. A másik két tojással is ugyanezt megismételjük. A kekszalapot kivesszük a sütőből és hagyjuk, hogy teljesen kihűljön, a krémet csak ezután rakhatjuk majd rá.
A ribizlit összefőzzük a cukorral, majd egy szűrőn átpasszírozzuk.
A kihűlt kekszalapot beborítjuk krémmel, a tetejét pedig ribizliszósszal díszítjük. Egy fogpiszkáló segítségével mindenféle mintát alkothatunk rá, én egy körköröset választottam ez alkalommal. Előmelegített sütőben 165 °C-on 65 percig kell sütni, az első 30 perc után fedjük be sütőfóliával és így süssük tovább. A sütés végeztével hagyjuk, hogy teljesen kihűljön és egy éjszakára rakjuk be a hűtőbe, másnapra nyeri el tökéletes mivoltát.
Végül, de nem utolsósorban a maradék ribizliszemekkel díszítjük az elkészült remekművet és tálaljuk.
Jó étvágyat! :)
De jól néz ki *.* Ráadásul nem is tűnik nehéz receptnek, szerintem én is kipróbálom egyszer :)
VálaszTörlésNagyon gusztán néz ki!:):P
VálaszTörlésáááh, tuti kipróbálok! :)
VálaszTörlésDe jól néz ki! Imádom a sajttortát. :D
VálaszTörlésHúúú de jól néz ki :) Szívesen kipróbálnám, de egyszerűen elképzelhetetlennek tartom, hogy ízlene nekem :D
VálaszTörlésNem szeretem a ribizlit - gondolom lecserélhetem más gyümire - de olyan régóta nem készítettem hasonló finomságot, megjött hozzá a kedvem a bejegyzés miatt, köszi :p
VálaszTörlésNagyon guszta (és szép), de nem tudom, hogy ízlene-e nekem :D
VálaszTörlésHajrá csajok, egy próbát megér! ;)
VálaszTörlésElíz: na akkor legközelebb élesben meg kell hogy mutassam, fincsi édes amúgy :)
Úristen, de jól néz ki! :D
VálaszTörlés