2014. augusztus 8., péntek

Ribizlis sajttorta [ GASZTRO ]

Sziasztok!

Ahogy időm engedi, szeretek számomra új receptekkel kísérletezni a konyhában. Egy ilyen próbálkozás eredményeképp született meg a ribizlis sajttorta először a barátom születésnapjára, majd egy következő alkalommal újraalkottam a céges névnapozásra. Egyáltalán nem bonyolult az elkészítése, de egy picit  azért egyszerűsítettem Szandi alapreceptjén. Bátran ugorjatok neki ti is egy kis tortasütésnek, a hatás garantált! :)


Ribizlis sajttorta
(26 cm-es tortaformához)

Hozzávalók a kekszalaphoz:

- 365 g zabkeksz  
- 7 dkg olvasztott vaj 

Hozzávalók a krémhez:

- 625 gr krémsajt 
(1/3 rész Philadelphia, 2/3 rész Hajdú krémsajtot használtam költséghatékonyság okán)
- 25 dkg cukor 
- 1 csomag vanillincukor 
- 3 tojás

Hozzávalók a ribizliszószhoz:

- 100 gr ribizli
- 1,5 evőkanál cukor


A zabkekszet morzsává daráljuk, majd az olvasztott vajjal összedolgozzuk.


A tortaformába belenyomkodjuk, majd 180 °C-on 10 percig sütjük. Ez idő alatt lássunk neki a krémnek! A krémsajtot 3 percig habverővel habosítjuk, majd hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot.


A krém közepébe 1 tojást ütünk, habverővel elkeverjük, amíg homogén nem lesz a körülötte levő krémmel, a többivel pedig lazán összeforgatjuk egy lapát segítségével. A másik két tojással is ugyanezt megismételjük. A kekszalapot kivesszük a sütőből és hagyjuk, hogy teljesen kihűljön, a krémet csak ezután rakhatjuk majd rá.


A ribizlit összefőzzük a cukorral, majd egy szűrőn átpasszírozzuk.


A kihűlt kekszalapot beborítjuk krémmel, a tetejét pedig ribizliszósszal díszítjük. Egy fogpiszkáló segítségével mindenféle mintát alkothatunk rá, én egy körköröset választottam ez alkalommal. Előmelegített sütőben 165 °C-on 65 percig kell sütni, az első 30 perc után fedjük be sütőfóliával és így süssük tovább. A sütés végeztével hagyjuk, hogy teljesen kihűljön és egy éjszakára rakjuk be a hűtőbe, másnapra nyeri el tökéletes mivoltát.


Végül, de nem utolsósorban a maradék ribizliszemekkel díszítjük az elkészült remekművet és tálaljuk. 

Jó étvágyat! :)

9 megjegyzés:

  1. De jól néz ki *.* Ráadásul nem is tűnik nehéz receptnek, szerintem én is kipróbálom egyszer :)

    VálaszTörlés
  2. De jól néz ki! Imádom a sajttortát. :D

    VálaszTörlés
  3. Húúú de jól néz ki :) Szívesen kipróbálnám, de egyszerűen elképzelhetetlennek tartom, hogy ízlene nekem :D

    VálaszTörlés
  4. Nem szeretem a ribizlit - gondolom lecserélhetem más gyümire - de olyan régóta nem készítettem hasonló finomságot, megjött hozzá a kedvem a bejegyzés miatt, köszi :p

    VálaszTörlés
  5. Nagyon guszta (és szép), de nem tudom, hogy ízlene-e nekem :D

    VálaszTörlés
  6. Hajrá csajok, egy próbát megér! ;)

    Elíz: na akkor legközelebb élesben meg kell hogy mutassam, fincsi édes amúgy :)

    VálaszTörlés